Wisseltentoonstelling 66: 100 jaar FURIE in 2016


De FURIE: De dame is 100! 

Vanwege dit heugelijke feit heeft het Nationaal Sleepvaart Museum in Maassluis haar nieuwe wisseltentoonstelling volledig aan de FURIE gewijd. De tentoonstelling wordt op 24 september 2016 geopend. De wisseltentoonstelling geeft een uitgebreid beeld over de werkende tijd van de FURIE, de TV serie en haar leven als werkend museum. De stichting Hollands Glorie is doorlopend bezig om foto’s en informatie over de bouw en Zweedse periode te vinden. De restauratie en de vele onderhoudsprojecten, zoals groot ketelonderhoud en de volledige revisie van de stoommachine komen aan bod. Allemaal aan de hand van foto’s, film en objecten. De jarige sleepboot FURIE zelf ligt voor het museum afgemeerd.  De opening van de wisseltentoonstelling op 24 september is het begin van een reeks evenementen rond de FURIE dit jaar. De tentoonstelling duurt tot 12 maart 2017. Daarna start op 18 maart de nieuwe expositie, die zal gaan over de Nederlandse zeeslepers op station in Nederland en in verre oorden.

de FURIE sleept houtvlotten in ZwedenHet begin.

In 1916 werden in Martenshoek in Groningen bij Scheepswerven v.h. G. & H. Bodewes twee stoomzeesleepboten te water gelaten. Een daarvan, de GEBROEDERS BODEWES VI zou na een lange loopbaan in Zweden terugkeren in Nederland voor een bijzonder uniek tweede leven. De AVRO zocht voor de verfilming van het boek Hollands Glorie van Jan de Hartog een authentieke Nederlandse stoomsleepboot. Een intensieve internationale speurtocht leverde slechts één kandidaat op – in Zweden. Dat schip was de HOLMVIK (eilandbaai) en schitterde als FURIE in 1978 in de televisieserie "Hollands Glorie". De GEBROEDERS BODEWES VI maakte deel uit van een serie sleepboten die door de werf Gebroeders G.& H. Bodewes voor eigen risico en in eigen beheer gebouwd werden ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Met de bouw werd in 1915 begonnen en in 1916 was het schip gereed. De ketel en stoommachine waren van Fulton, een machinefabriek met familiebanden met de werf. De sleepboot was weliswaar eenvoudig van opzet maar van degelijke kwaliteit. In originele staat had de sleepboot maar één mast met een eenvoudige accommodatie in het achterschip, open walegangen en een kleine brug. Na het verkrijgen van een exportvergunning voor de verkoop moest de sleepboot nog tijdens de oorlog de gevaarlijke tocht over de Noordzee naar Zweden maken als HOLMEN III en met enkel ‘SVERIGE’ in koeienletters opzij om de neutraliteit te benadrukken en torpedering te voorkomen. Vanwege de veel koudere noordelijke weersomstandigheden kreeg de sleepboot haar huidige verschijningsvorm bij een verbouwing in 1920. De eigenaar van de sleepboot was een papierfabriek in Norrkoping. Die haalde de benodigde bomen flink noordelijker en nadat in Oostzeehavens vlotten waren samengesteld was het de taak van de HOLMEN III om die over zee naar de fabriek te slepen. De grootste vlotten waren wel 9000 m3 groot en snel zal dat slepen wel niet gegaan zijn. Met een onderbreking tijdens de tweede wereldoorlog, toen de sleper dienst deed voor de Zweedse Marine, heeft de FURIE dit werk gedaan tot 1976. De laatste jaren, vanaf 1969 onder de naam HOLMVIK, was haar laatste kapitein de eigenaar.

hollands glorieDe televisieserie.

Oorspronkelijk had de AVRO de sleepboot willen huren maar kapitein Akerlund wilde het schip alleen verkopen. Het schip is door een Nederlandse bemanning van Wijsmuller, waaronder de latere havenmeester van Amsterdam als kapitein naar Nederland overgevaren. 

Na een verbouwing, waarbij moderniteiten zoals de radar werden verwijderd en het mogelijk werd gemaakt om tegelijkertijd dienst te doen als twee verschillende sleepboten, werd de FURIE door Smit naar Ierland gesleept voor filmopnamen. Wijsmuller sleepte haar terug naar IJmuiden.

Hollands Glorie.

Nog tijdens de uitzendingen vroeg men zich in Maassluis af wat er verder met deze unieke sleepboot zou gebeuren. Zonder dralen werd geld ingezameld om de sleepboot te redden en de Gemeente zorgde voor een ligplaats. In 1980 was de FURIE al zover gerestaureerd dat er weer op eigen kracht kon worden gevaren. Deze mijlpaal werd groots gevierd met een Maritiem festijn in Maassluis waarbij Hugo Metsers nog eenmaal als kapitein Jan Wandelaar op de brug van ‘zijn’ sleepboot stond. Dat succes was zo groot dat sindsdien ieder jaar een Furieade in Maassluis wordt georganiseerd waarbij authentieke sleepboten en ander oude bedrijfsvaartuigen de hoofdattractie vormen.

furie als spanje ria maat100 jaar.

Die leeftijd bereikt niets of niemand zonder de nodige aandacht en verzorging. Na de overname heeft de Stichting Hollands Glorie op nauwgezette wijze de FURIE steeds verder gerestaureerd en geconserveerd. Zo goed dat het schip nu een officiële museumstatus heeft. Tegelijkertijd wordt het schip technisch in goede staat gehouden opdat tot in lengte van jaren nog onder stoom kan worden gevaren. Op gezette tijden gebeurt dat ook bij evenementen, Sinterklaas of voor betalende gasten. Er wordt zelfs gesleept. Dat varen onder stoom is voor de bemanning een beloning en voor meevarende gasten en bezoekers een belevenis. Rust aan dek en hitte, stoomgesis en een draaiende zuiger stoommachine in de machinekamer. 

Nationaal Sleepvaart Museum. 

Het Nationaal Sleepvaart Museum te Maassluis stelt zich ten doel om Hollands Glorie voor wat betreft de Nederlandse zeesleepvaart en de sleep- en duwvaart op de binnenwateren te bewaren voor volgende generaties en die op een aansprekende wijze zichtbaar te maken voor een breed publiek door middel van twee wisseltentoonstellingen per jaar en een permanente tentoonstelling. Hierbij gaat het niet alleen om de spraakmakende sleepreizen maar ook om het leven en ontberingen van de bemanningen en andere belevenissen. Daarnaast schenkt het museum aandacht aan de bedrijven die de Nederlandse sleepvaart groot hebben gemaakt en nog steeds actief zijn. Tenslotte is het museum een vraagbaak voor eenieder, die om welke reden dan ook, meer gedetailleerd geinformeerd wil worden over de geschiedenis van de Nederlandse sleepvaart.schilderij HOLMEN III Furie van Rene Visker

Schilderij: De HOLMEN III, geschilderd door de Spijkenisser kunstschilder Rene Visker. 

Voor nadere informatie omtrent de wisseltentoonstelling kunt u contact opnemen met  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  010 – 5912474 of  Maarten Helwig, 06-33008733  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   Stichting Nationaal Sleepvaart Museum Hoogstraat 1-3,3142 EA Maassluis 010-5912474 www.nationaalsleepvaartmuseum.nl. 

U kunt het complete verhaal van de FURIE in de tentoonstellingswijzer downloaden en bekijken, door de link hieronder te activeren.