Wisseltentoonstelling 71: 40 jaar Sleepvaart Museum

A3 affiche 40 jaar NSMOpening eerste tentoonstelling NSMNSMLinks: Opening van de eerste tentoonstelling in 1979

Dit jaar bestaat het Nationaal Sleepvaart Museum 40 jaar.

Om deze mijlpaal te vieren wijdt het Nationaal Sleepvaart Museum een speciale wisseltentoonstelling aan wat er in vier decennia in en rond het Nationaal Sleepvaart Museum gebeurd is.

Daarnaast geeft het museum een fraai uitgevoerd jubileumboek uit.

In de wisseltentoonstelling is te zien wie van de Gemeente Maassluis en het bedrijfsleven in het eerste uur hebben bijgedragen aan het tot stand komen van het Nationaal Sleepvaart Museum. Ook wisselingen van de wacht onder de vrijwilligers, de uitbreiding van de huisvesting en hoogtepunten uit de vele wisseltentoonstellingen die zijn gehouden passeren de revue. De meest bijzondere verrichtingen van oude stoomsleepboten tot hypermoderne slepers krijgen extra aandacht. De tentoonstellingsruimten hebben na de recente verbouwingen een moderne uitstraling gekregen en zijn voorzien van nieuwe vaarsimulatoren, videoschermen en digitale info systemen over sleepboten. Op de foto’s zijn vele bekenden te zien waaronder Ir. G. Langelaar Gzn. die bij zijn naderende pensionering de stimulerende kracht bij de oprichting van het museum werd en tot eerste voorzitter werd benoemd.


Gemoderniseerde tentoonstellingszaal NSMNSM

Rechts: Een van de gemoderniseerde tentoonstellingszalen

‘Sleepvaart in Stroomversnelling’ is de titel van het jongste boek van de hand van vrijwilliger en oud-bestuurslid van het eerste uur Nico Ouwehand dat op 8 juni tijdens de opening van de wisseltentoonstelling ten doop wordt gehouden. Dit groot en rijk uitgevoerd boek bespreekt nogmaals in geactualiseerde vorm de vele wisseltentoonstellingen uit de afgelopen 40 jaar. Het boek, voorzien van honderden foto’s, is daarmee een bloemlezing van ‘Hollands Glorie’ in al haar facetten en van de bedrijven die in 175 jaar de Nederlandse sleepvaart hebben groot gemaakt. Veel van deze bedrijven spelen ook vandaag nog een voorname rol en zijn de stimulerende krachten achter het Museum.

Nico Ouwehand met zijn boek stroomversnellingLinks: Auteur Nico Ouwehand met zijn boek

Het eerste exemplaar van het boek werd tijdens de opening van de wisseltentoonstelling aangeboden aan Robert-Jan van Acker, Groepsdirecteur Towage en Salvage van Boskalis.

Het boek is vanaf 8 juni 2019 (de Dag van de Sleepvaart) verkrijgbaar in het Sleepvaartmuseum en ook in de boekhandel.
De wisseltenttoonstelling ’40 jaar Nationaal Sleepvaart Museum’ loopt van 8 juni 2019 tot en met 19 oktober 2019.

Voor actuele openingstijden ga naar www.nationaalsleepvaartmuseum.nl.

Door onderstaande link aan te klikken verschijnt de tentoonstellingswijzer, die u vervolgens kunt openen en lezen.