zondag, 30 oktober 2016 14:31

Stoomsleper NOORDZEE naar Den Helder

||| |||

Op 25 oktober 2016 hebben wij de Noordzee naar haar nieuwe ligplaats in de monumentenhaven van Den Helder gebracht.
Niet op eigen kracht, want de ketel lijdt nog steeds onder zijn behoorlijke slijtage, die zich in een scheur van zeker 50 cm manifesteert.

Binnenkort is De Noordzee voor het publiek te bezichtigen in Den Helder.

De 23 meter lange stoomsleper NOORDZEE is in 1922 gebouwd in Hamburg bij de befaamde scheepswerf Blohm & Voss.  Na de bouw heeft de sleper voor verschillende eigenaren dienst gedaan. In 1975 is de Noordzee verkocht om te worden gesloopt.

Cees Jongert, de gelijknamige jachtbouwer, stak hier een stokje voor en ontfermde zich over de oude sleper. Hij is de sleper volledig gaan restaureren en herdoopte de boot in NOORDZEE.
Na de dood van Cees Jongert is de unieke sleepboot ondergebracht bij de stichting Stoomsleepboot Noordzee.
In 1998 is de NOORDZEE opgenomen in het Nationaal Register Varende Monumenten.
De ligplaats van de NOORDZEE is Medemblik maar die zal voorlopig worden verruild voor Den Helder. De stoomsleper heeft een groot technisch probleem, de stoomketel zal namelijk vervangen moeten worden.
Stichting Nautische Monumenten, in de persoon van Paul Schaap, is de onderhandeling gestart en heeft de Noordzee naar Den Helder gehaald om vervolgens de stoomketel te vervangen en dan tegelijkertijd de samenwerking te intensiveren.
In de Stichting Nautische Monumenten zitten veel oud wervianen die vroeger op de stoomschepen van de Koninklijke Marine hebben gewerkt. De kennis kennis en kunde van de oud wervianen zullen worden aangesproken om de stoomketel van de stoomsleper NOORDZEE te kunnen vervangen.
Of de NOORDZEE in Den Helder blijft liggen is nog niet bekend maar wel zullen de banden tussen de stichting Nautische Monumenten en de stichting Stoomsleepboot Noordzee sterker zijn.

Uit: website NEWDEEP, Den Helder, 16 juni 2016

stoomsleepboot noordzee 1922De stoomsleepboot ‘Noordzee’, een varend monument uit 1922, is op dinsdag 25 oktober 2016 van Medemblik naar Den Helder overgebracht.
De sleper van de Stichting Stoomsleepboot Noordzee heeft een ligplaats toegewezen gekregen in Museumhaven Willemsoord, waar de sleper van bijna 23 meter lang en 6 meter breed zal worden gerestaureerd.
Bron: http://maritiemnieuws.nl/
Foto: © Paul Schaap (toont vertrek uit Medemblik)