dinsdag, 29 mei 2018 13:36

2 juni 2018: Opening wisseltentoonstelling 69: Van bouwsteen tot sleepbootmodel

Ginger Korstanje LegoOp 2 juni 2018 vond omstreeks 11:00 uur de feestelijke opening plaats van de nieuwe wisseltentoonstelling van het Nationaal Sleepvaart Museum in Maassluis. De expositie staat in het teken van LEGO®, de plastic bouwsteentjes in de felle kleuren die we allemaal zo goed kennen. Het bouwen van scheepsmodellen met deze bouwsteentjes wordt steeds populairder. Naast hobbybouwers zijn er ook professionele LEGO-bouwers van scheepsmodellen. Zij werken veelal in opdracht van rederijen, die van hun schepen modellen laten maken. Diverse rederijen hebben inmiddels de gewoonte om van hun schepen speciale bouwsets te laten ontwerpen of om een fraai LEGO-model van hun schepen in hun kantoren tentoon te stellen. 

Waar modelbootbouwers traditioneel aan de slag gingen met hout en lijm is in de afgelopen decennia het bouwen met plastic bouwblokjes, zoals die van LEGO®, aan een gestage opmars begonnen. Het namaken van allerhande objecten met plastic bouwblokjes wordt sowieso steeds populairder en er zijn al heuse verenigingen van zogenaamde AFOL’s (Adult Fans of LEGO). 
 
Het museum verheugt zich in de sponsoring door rederij Iskes Towage & Salvage uit IJmuiden van wiens vloot er een aantal fraaie modellen opgesteld staan. Verder zijn er modellen te zien van de meest bekende ontwerpers van LEGO-scheepsmodellen in Nederland, de heren Edwin Korstanje en Arjan Oude Kotte. In de aanloop naar de expositie heeft het Nationaal Sleepvaart Museum een modelbouwwedstrijd georganiseerd. Deze modellen zullen tevens te zien zijn in het Museum.
 
De expositie loopt van 2 juni tot en met 23 september. Gedurende de LEGO-expositie is een van de kamers in het Museum omgetoverd tot LEGO-lab, waar kinderen (maar ook volwassenen!) zelf aan de slag kunnen om een sleepbootmodel te maken. De LEGO speeltafel is gesponsord door de Rotaryclub Maassluis. 
 
Na het bekijken van de expositie kunnen de kinderen boten bouwen met de LEGO bouwsteentjes. Voor de ouders is het bezoeken van de vaste tentoonstelling beslist de moeit waard. Maar ook modelbouwers kunnen hier een schat aan inspiratie opdoen.

Zoals te doen gebruikelijk, vond op de dag na de opening, dus zondag 3 juni, de donateursdag plaats en heetten wij onze sponsors en donateurs welkom om de collectie te bewonderen en elkaar en mensen van het museum te ontmoeten.

De expositie loopt van 2 juni tot en met 28 oktober. 

Het Nationaal Sleepvaart Museum belicht de Nederlandse sleepvaartgeschiedenis in al zijn facetten, van 19e eeuwse stoomboten tot de nieuwste scheepsontwerpen, en telt vele unieke modellen en objecten.

(bovenste foto gemaakt door Nico Ouwehand: de ZWARTE ZEE IV, model gebouwd door Arjan Oude Kotte)
(onderste foto: detail van de sleepboot GINGER van Iskes Towing, gebouwd door Edwin Korstanje)