maandag, 25 november 2019 23:24

Jubileumboek Iskes 50 jaar

De IJmuidense auteurs Cees de Baare en Jan Plug, schrijvers van het boek "Iskes 50 jaar", met de ondertitel "door wilskracht ontstaan" hielden zaterdag 9 november 2019 van 11.00 uur tot 14.00 uur een signeersessie bij de Readshop aan het Marktplein 33 te IJmuiden. Het boek is o.a. te koop in het Nationaal Sleepvaartmuseum.

Iskes groeide met Jim Iskes aan het roer uit tot een bedrijf met een brede nautische dienstverlening. Naast de (inter) nationale havensleepdiensten en diepzeezeesleepdiensten is Iskes ook actief in ondersteuningsdiensten, simulatortrainingen en haven adviezen. Dit boek laat de ontwikkeling van het bedrijf door de jaren heen zien. Naast een beschrijving van de geschiedeis van het bedrijf wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan anekdotes, interviews en de schepen. Dit alles wordt ondersteund door prachtig fotomateriaal (Bol-com).

Het betreft een jubileumboek over een stuk Hollands Glorie in IJmuiden. Ben Iskes, als oprichter van de rederij, begon op 1 januari 1968 met de overname van twee sleepboten van Jaap Visser. Ben Iskes vertelt in zijn voorwoord voor dit boek dat hij als oprichter van dit bedrijf een trotse man is. Trots op de manier waarop zij als gezin dit familiebedrijf van twee sleepboten in 50 jaar hebben weten uit te bouwen naar de wereldwijde rederij Iskes Towage & Salvage. 

De sleepboten zijn een begrip in het Noordzeekanaalgebied en inmiddels ver daarbuiten. Jim Iskes, die als zoon van Ben en Anneke Iskes in 1985 in dienst kwam van de rederij, had een duidelijke visie en dat was groeien. Als sleepboottelg wist hij van onderaf de rederij uit te breiden, maar vooral te moderniseren met zeer fraai uitgeruste sleepboten die zowel in de haven als op zee inzetbaar zijn. 

Zeesleepreizen

De rederij blijft groeien en geeft op dit moment binnen verschillende zeehavens in Europa en daarbuiten assistentie, maar werk in de offshore en zeesleepreizen zijn inmiddels ook geen uitzondering voor de rederij.

Cees de Baare en jan Plug Iskes 50 jaar 640x360


Jan Plug en Cees de Baere, auteurs van het jubileumboek ‘Iskes 50 jaar, door wilskracht ontstaan’, op de Pollux van Iskes. (Foto auteurs)

Jim is in die jaren uitgegroeid tot een begrip in de sleepvaart. Met zijn opgedane kennis adviseert hij de werven bij de bouw van nieuwe sleepboten, wel of niet in zijn opdracht.

Tijdens het jubileumjaar van rederij Iskes in 2018 vonden de twee uit IJmuiden afkomstige auteurs dat er eigenlijk een boek zou moeten komen over de geschiedenis van Iskes Towage & Salvage om deze enorme ontwikkeling vast te leggen voor het nageslacht, als een stuk Holland Glorie uit IJmuiden. Hiervoor hebben Jan Plug en Cees de Baare dit stokje opgepakt en beschrijven in hun 272 bladzijden tellende boek de 50 jaar geschiedenis vanaf het begin in 1968 tot het jubileumjaar 2018. 

Sleepvaartgeschiedenis

Zij vertellen in dit boek over de sleepvaartgeschiedenis van IJmuiden, de thuishaven van Iskes Towage & Salvage. Voor de oorlog waren onder andere de sleepboten van de Vischploeg in de haven aan het werk, herkenbaar aan een hoefijzer in de zwarte schoorsteen. Na de oorlog nam Jaap Visser het sleepwerk in de IJmuider havens op zich, tot 1968. Ben Iskes nam dat jaar de bescheiden, maar drukke sleepdienst overHij deed dat met geleend geld van zijn vader en begon met drie kleine sleepboten, waarvan één meteen moest worden verkocht om het benodigde startkapitaal bijeen te krijgen. De twee andere sleepboten, de ‘Triton’ en de ‘Thetis’, kregen een groter motorvermogen en zo begon het bedrijf onder de naam ‘Sleepdienst Ben Iskes’.

Het boek vertelt vervolgens over de groei van een dynamisch bedrijf met havensleepdiensten, zeesleepdiensten, ondersteuningsdiensten op zee, redding en noodhulp, simulatortrainingen en havenadviezen. Het geheel is fraai vormgegeven in dit rijk geïllustreerd boek met de meest mooie foto’s, geschiedenis en interviews met veel betrokkenen, waaronder Anneke, de vrouw van Ben Iskes en verschillende schippers die vanaf de beginjaren bij de klus van 50 jaar Iskes betrokken zijn geweest. Het boek is vanaf zaterdag 9 november te koop bij onder andere  de Readshop aan het Marktplein in IJmuiden en het Nationaal Sleepvaartmuseum te Maassluis.   

Jim Iskes (50) heeft er drie nieuwe sleepboten bij in IJmuiden, maar dat was niet de enige reden voor een spetterend feest in de haven.

Zijn sleepbootbedrijf Iskes Towage & Salvage, door vader Ben Iskes (74) opgericht in 1968, bestaat ook nog eens vijftig jaar.

Ooit begonnen met twee boten in het Noordzeekanaalgebied, varen er nu 21 hypermoderne sleepboten rond. „Volgend jaar komen er twee bij”, vertelde Jim. „Onze boten varen niet alleen hier in de haven, maar over de hele wereld. Van Aruba, Frans Guyana tot Portugal, Zweden, Duitsland en Finland.”

Iskes en directeur Ronald Vergouwen erkennen dat het vechten blijft voor de toekomst van het honderd procent zelfstandige bedrijf. „Er is een consolidatieslag gaande in de sleepwereld, waardoor er een aantal grote sleepbedrijven ontstaat”, zei Vergouwen. „Zij bieden rederijen ’global deals’. Dit resulteert in hoge kortingen en daar hebben de kleinere bedrijven weer last van. Maar we komen er wel uit.”

De drie boten die werden gedoopt kregen traditiegetrouw de naam van een planeet: Mercurius, Mars en Telstar. Laat dit nou ook de naam zijn van de IJmuidense betaald voetbalclub. De flamboyante Telstar-directeur Pieter de Waard : „Jim is sponsor van de club, maar van de waarde van zo’n sleepboot kunnen wij drie seizoenen voetballen. Beetje jammer dat hij er nu een boot van heeft gekocht.” De Waard, bekend om zijn hilarische opmerkingen, kreeg de lachers op zijn hand, onder wie de twee grootste aandeelhouders van Telstar: bouw- en restauratiespecialist Cees van der Horst van Holleman Santpoort en Chris B. van der Zwan , voormalig topman van zeetransportbedrijf Dockwise en van Wijsmuller. Dit sleep- en bergingsbedrijf werd in 2001 overgenomen door Svitzer. „Na deze overname lag de weg vrij voor Iskes om door te groeien”, zei Van der Zwan. „Omdat de Amsterdamse haven te klein is voor twee sleepbedrijven zijn in 2014 Svitzer en Iskes samengevoegd in Port Towage Amsterdam.”

Iskes groeide met Jim Iskes aan het roer uit tot een bedrijf met een brede nautische dienstverlening. Naast de (inter) nationale havensleepdiensten en diepzeezeesleepdiensten is Iskes ook actief in ondersteuningsdiensten, simulatortrainingen en haven adviezen. Dit boek laat de ontwikkeling van het bedrijf door de jaren heen zien. Naast een beschrijving van de geschiedeis van het bedrijf wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan anekdotes, interviews en de schepen. Dit alles wordt ondersteund door prachtig fotomateriaal.

Typisch IJmuiden: jubileumboek ‘50 jaar Iskes

Begin 2018 besteedde ik in deze rubriek aandacht aan de legendarische IJmuidenaar Japie Overzet en zijn veer- en sleepdiensten in de havens van IJmuiden. Met die veerdienst werden badgasten, die met de Alkmaar Packet uit Amsterdam naar IJmuiden kwamen, overgezet van de Kop van de Haven naar het strand. Tijdens “bezetting” van het Fort door Nederlandse militairen bracht Japie Overzet ook de soldaten van en naar het Forteiland. Na de oorlog richtte de zoon van Japie Overzet, Jaap Visser, zich op het assisteren van visserijschepen in de Vissershaven en de Haringhaven. In 1968 nam de toen 24-jarige medewerker Ben Iskes het bedrijfje van Jaap Visser over. Die overname markeert de start van het bekende IJmuidense sleep- en bergingsbedrijf Iskes Towage & Salvage.

Ben heeft het bedrijf met eigen handen en veel wilskracht – dus met echte IJmuidense ondernemerschap – verder opgebouwd. Zijn zoon Jim, wellicht nog fanatieker, heeft het bedrijf overgenomen van zijn vader en gemaakt tot het succesvolle bedrijf wat het vandaag de dag is. Het vijftigjarig jubileum werd in september 2018 groots gevierd met een feest bij de Haringhaven voor personeel en relaties. Tijdens dit feest werden de bij het feestterrein aan de kade aangemeerde slepers Mars, Mercurius en Telstar officieel gedoopt. Ook was tot begin 2019 de tentoonstelling ‘50 jaar Iskes in IJmuiden’ bij het Zee en Havenmuseum te zien.

Een jaar na het jubileum verschijnt volgende week het boek ‘50 jaar Iskes, door wilskracht ontstaan’ van de handen van de in nautische kringen bekende IJmuidenaren Cees de Baare en Jan Plug. Het boek is een initiatief van Jan. Dat Jan iets met schepen heeft, is wel duidelijk. Hij is kapitein op een offshore pijpenlegger en is momenteel – vijf weken op en vijf weken af – actief in de Braziliaanse wateren. Jan is al van jongs af aan geïnteresseerd in sleepboten en heeft een aardige fotocollectie opgebouwd. Hij spreekt over Iskes als ‘mijn cluppie’ en is een ware wandelende encyclopedie over de sleepbedrijvigheid in en rond IJmuiden. Jan was al medeauteur van een boekje over de geschiedenis van de sleepdiensten in de haven van IJmuiden. En nu steekt hij zijn kennis over Iskes in een nieuw boek.

Begin 2016 sprak hij Ben Iskes over het op handen zijnde jubileum en opperde het idee om een boek samen te stellen. Het idee sprak Ben aan, en Jan ging aan het werk. Aan informatie en zelfgemaakte foto’s geen gebrek. Jan zocht contact met de schrijver Cees de Baare, die wel te porren was voor het IJmuidense onderwerp. Bovendien kende Cees Ben Iskes en de huidige eigenaar Jim Iskes goed als buurtjes. Cees heeft zelf gevaren op slepers van Goedkoop en op de binnenvaart. Later heeft hij verkeersleiders opgeleid en werd hij verkeersleider bij het Havenbedrijf Amsterdam. Sinds enkele jaren is Cees gedetacheerd bij het SHIP informatiecentrum. Als auteur heeft hij jeugdboeken, romans en gedichten met vooral nautische inslag op zijn naam staan. Het boek wordt zijn eerste documentaire boek. Cees heeft zich met de interviews en het schrijfwerk beziggehouden.

Jan en Cees hebben veel vrije tijd in het boek gestoken. De aanvankelijk geplande deadline in het jubileumjaar werd door de overweldigende hoeveelheid informatie niet gehaald. Maar in het eenenvijftigste bestaansjaar van Iskes wordt dan toch het jubileumboek gepresenteerd. En het boek mag er wezen: 272 pagina’s, gebonden en voorzien van zeer veel foto’s. Een must-have voor liefhebbers van slepers en de sleepvaart! Het boek is vanaf zaterdag 9 november te koop voor 34,95 euro bij de boekhandels in IJmuiden en omgeving, het IJmuider Zee- en Havenmuseum en het Nationaal Sleepvaart Museum Maassluis. Op de zaterdag van verschijnen zijn de auteurs tussen 11 en 14 uur in de Readshop in IJmuiden aanwezig om hun boek te signeren.

De Jutter/de hofgeest

Het boek:


Taal: Nederlands


Bindwijze: Hardcover

Druk: 1

Verschijningsdatum: november 2019

Aantal pagina's: 272 

Met illustraties

Auteurs: Cees de Baare & Jan Plug 

Uitgever: De Alk 

EAN: 9789059612136

Subtitel: “door wilskracht ontstaan”

Thema Subject Code: WGG

Prijs: € 34,90

Het boek is te koop in de boekhandels in Nederland. Het is tevens verkrijgbaar in het Nationaal Sleepvaartmuseum.

 

Tentoonstelling

Vanaf zaterdag 14 april 2018 was in het IJmuider Zee- en Havenmuseum een tentoonstelling te zien over 50 jaar Iskes in IJmuiden.
Dat jaar is het 50 jaar geleden dat Ben Iskes de sleepdienst IJmuiden overnam van Jaap Visser.

Hij deed dat met geleend geld van zijn vader en begon met drie kleine sleepboten, waarvan één meteen moest worden verkocht om het benodigde startkapitaal bijeen te krijgen. De twee andere sleepboten, de ‘Triton’ en de ‘Thetis’, kregen een groter motorvermogen en zo begon het bedrijf onder de naam ‘Sleepdienst Ben Iskes’. De vloot werd in de loop der jaren verder uitgebreid en momenteel varen 19 schepen onder de vlag van Iskes.
Iskes Towage & Salvage, de huidige naam van het bedrijf, is gegroeid van een lokale sleepdienst in een wereldwijd opererend bedrijf. Met foto’s en scheepsmodellen, maar ook met het grote sleepbotenspel toont deze expositie de boeiende geschiedenis van dit oer-IJmuidense bedrijf.
De tentoonstelling was te bezichtigen tot en met zondag 6 januari 2019.

RTV Seaport (Velsen)

Iskes Towage & Salvage doopt sleepboten tijdens 50 jarig bestaan

Tijdens het 50 jarig bestaan van Iskes Towage & Salvage zijn er drie nieuwe sleepboten gedoopt in de haven van IJmuiden. Twee Damen ASD-sleepboten 3212 ‘Mars’ en ‘Mercurius’ en een derde, gebouwd door Holland Shipyards ‘Telstar’. Iskes Towage & Salvage is door Ben Iskes opgericht in 1968. De huidige eigenaar is Jim Iskes, de zoon van
Ben Iskes.

iskes towage damen asd tugs 3212 mars en mercurius e1537801468169 50 jaar doop 3 botenIskes Towage & Salvage en Damen tijdens de ceremonie. Foto: Damen.

Mars en Mercurius behoren tot de krachtigste schepen in de Iskes-vloot en zijn voornamelijk actief in de havens van IJmuiden (Amsterdam) en Europort (Rotterdam). De schepen zijn ook beschikbaar voor opdrachten die verder offshore in de Noordzee plaatsvinden. Met een trekkracht van 82,5 ton kunnen de ASD-sleepboten overweg met de grootste schepen die de havens bezoeken en beschikken ze over een aantal typische Iskes-modificaties.

De Telstar heeft een trekkracht van 75 ton.

Op dit moment heeft Iskes Towage & Salvage 12 Damen schepen in hun vloot.

Damen ASD Tugs 3212 Mars en Mercurius van Iskes Towage en Salvage in IJmuidenjpg

 

Damen ASD Tugs 3212 ‘Mars’ en ‘Mercurius’ van Iskes Towage en Salvage in IJmuiden.

Bronnen: Schuttevaer, De Telegraaf, Bol-com, Bruna, De Jutter/de hofgeest, RTV Seaport (Velsen) en Towingline (Hans van der Ster)