woensdag, 31 januari 2018 19:10

Nationaal Sleepvaart Museum schreef LEGO®-bouwwedstrijd uit!


Vanaf 2 juni 2018 vindt in het Nationaal Sleepvaartmuseum in Maassluis een tentoonstelling plaats van modellen van sleepboten, gebouwd met LEGO® of soortgelijke bouwblokjes
.
Waar modelbootbouwers traditioneel aan de slag gaan met hout en lijm is in de afgelopen decennia het bouwen met plastic bouwblokjes, zoals die van LEGO®, aan een gestage opmars begonnen. Het namaken van allerhande objecten met plastic bouwblokjes wordt sowieso steeds populairder en er zijn al heuse verenigingen van zogenaamde AFOL’s (Adult Fans of LEGO). Diverse rederijen hebben inmiddels de gewoonte om van hun schepen speciale bouwsets te laten ontwerpen of om een fraai LEGO-model van hun schepen in hun kantoren tentoon te stellen. 

TRITON Iskes lego KorstanjeReden genoeg voor het Sleepvaartmuseum om, van 2 juni tot en met 23 september 2018, een wisseltentoonstelling in te richten, geheel gewijd aan modellen van sleepboten gemaakt van LEGO® of andere bouwblokjes. Een bezoek aan de tentoonstelling is voor liefhebbers van het bouwen van LEGO objecten een prachtige gelegenheid om nieuwe inspiratie op te doen!

Maar het interessante komt nog: In de aanloop naar de wisseltentoonstelling konden jonge en volwassen legobouwers ook zelf aan de slag om een schip te bouwen. Ter gelegenheid van deze expositie schreef het museum namelijk een wedstrijd uit. Wie maakt het mooiste zelfontworpen model van een sleepboot, bevoorradingsschip of bergingsvaartuig?

De wedstrijd kende drie leeftijdscategorieën: 0 t/m 11 jaar, 12 t/m 17 jaar en 18 jaar en ouder. Gelijkenissen met bestaande schepen waren toegestaan maar originaliteit werd op prijs gesteld. De winnende modellen kregen een ereplaats op de tentoonstelling en natuurlijk werden de beste inzendingen ook met diverse prijzen beloond. Op basis van de ingezonden foto’s van de modellen heeft de jury de winnaars bepaald. 
 
Aanmelden kon tot en met 17 mei 2018 door het downloaden (zie onderaan de pagina), invullen en inzenden van het aanmeldingsformulier met uw foto’s naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor de details van de actie vindt u hier tevens het wedstrijdreglement.

Voor degenen die hiermee aan de slag wilden, vermeldden wij nog dat in verband met de beschikbare vitrinematen het bouwmodel een maximale lengte mocht hebben van 55 cm bij een breedte van 20 cm. De foto's hebben het formaat van minimaal 2500 x 1600 pixels en 1 MB, en moesten in een gangbaar bestandstype zijn opgeslagen, zoals bijvoorbeeld JPEG.
 
Deze expositie en wedstrijd worden onafhankelijk van Lego Nederland B.V. georganiseerd.
 
Voor nadere informatie omtrent de wisseltentoonstelling kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 010 – 5912474 of Maarten Helwig, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-33008733

Hieronder een impressie van een aantal inzendingen tot eind april:

Benjamin KoenenBenjamin KoenenBjarne van der WeesBjarne van der Wees

Erik KraanErik KraanJebbo BouhuijsJebbo Bouhuijs

Jhr VahrmeijerJhr VahrmeijerMathijs de RondeMathijs de Ronde

Mats Flemming van der SterMats & Flemming van der SterTim de SnaijerTim de Snaijer 

________________________________________________________________________________________

Reglement LEGO® sleepbootmodel bouwwedstrijd

Het Nationaal Sleepvaart Museum in Maassluis organiseert een scheepsmodelbouw wedstrijd van LEGO® bouwblokjes of andere gelijkwaardige bouwblokjes in het kader van een wisseltentoonstelling die gehouden wordt van 2 juni tot 23 september 2018.
De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de opening van de tentoonstelling op zaterdag 2 juni 2018.
De winnaars van de wedstrijd worden uitgenodigd op de dag van de opening van de tentoonstelling.
Alle inzenders en hun familie worden uitgenodigd om op zondag 3 juni gratis de tentoonstelling te komen bekijken.
Van de mooiste inzendingen zal het model worden tentoongesteld of de foto worden geplaatst. Alle inzendingen zullen te zien zijn op de virtuele tentoonstelling op de website van het Nationaal Sleepvaartmuseum. 

Inschrijving

Om deel te nemen aan de wedstrijd moet een goede representatieve foto van het model alsmede een volledig ingevuld inschrijfformulier worden gestuurd naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De foto’s dienen bij voorkeur een minimum resolutie te hebben van ongeveer 2500 x 1600 pixels, ca. 1MB groot te zijn en in een gangbaar bestandstype te zijn opgeslagen. Het inschrijfformulier is te downloaden onderaan deze bladzijde. De sluitingsdatum voor inzendingen is 17 mei 2018. 

Vereisten aan het model.

Alleen daadwerkelijk gebouwde modellen dingen mee, een digitaal ontwerp is niet voldoende.
Per persoon mag maximaal 1 model worden ingeschreven voor de wedstrijd. Alleen modellen van (zee)sleepboten, bergingsvaartuigen en bevoorradingsschepen mogen worden ingeschreven. Het model mag maximaal 55 cm. lang en 20 cm. breed zijn en moet gebouwd zijn van LEGO®- of gelijksoortige bouwstenen. Het is niet noodzakelijk dat het een model is van een bestaand schip.

Bepaling winnaars.

De beoordelingscriteria betreffen de originaliteit en detaillering van het model.
De jury bestaat uit vertegenwoordigers van het Nationaal Sleepvaart Museum en de heren Edwin Korstanje en Arjan Oude Kotte, bekende modelbouwers van nautische LEGO-modellen.
Gejureerd wordt in 3 categorieën: 0 t/m 11 jaar, 12 t/m 17 jaar en 18 jaar en ouder.
De jury procedure is als volgt. Uit de inzendingen wordt door de jury een voorselectie gemaakt van 6 modellen per leeftijdscategorie. Deze modellen zullen in ieder geval in de tentoonstelling worden opgenomen. Uit deze 18 modellen zullen tevens door de jury per leeftijdsgroep drie winnaars worden gekozen. De bouwers van deze winnende  modellen worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking, die zal plaatsvinden tijdens de officiële opening van de wisseltentoonstelling op zaterdag 2 juni 2018.
Buiten deze 18 modellen kunnen ook nog andere modellen in aanmerking komen voor een plaats in de tentoonstelling. De bouwer wordt in dat geval door het Museum benaderd. 

Overige bepalingen

Deelnemers aan de wedstrijd verklaren zich bereid om hun model in bruikleen te geven aan het Museum voor de duur van de tentoonstelling en het model zelf af te leveren bij het museum in Maassluis, in het geval dat hun model gekozen is voor opname in de tentoonstelling.
Deelnemers aan de wedstrijd geven het Museum toestemming om de door hen ingestuurde foto eventueel ook te gebruiken voor PR-doeleinden.
Gedurende de tentoonstelling (2 juni tot 23 september 2018) zijn de modellen verzekerd door het Museum.
Het Nationaal Sleepvaart Museum behoudt zich het recht voor om naar eigen inzicht de wedstrijd op elk door haar gewenst moment te beëindigen, te verlengen en/of te wijzigen.
De wedstrijd is een onafhankelijk initiatief van het Nationaal Sleepvaart Museum en heeft geen relatie met of sponsoring van LEGO®.

Download hieronder het wedstrijd deelnameformulier: